I år setter vi yoga på programmet. Du har kanskje en kompis eller en venninne som kunne trengt litt bevegelighet, men som ikke er så gira på å starte med disse timene hvor du slanger deg rundt deg selv som en anaconda på en uheldig utvalgt høne? Da er dette noe for dem, og kanskje deg? Det er også fullstendig innafor å være med hvis du er skikkelig myk og god på yoga altså.

Vi er glade for å kunne tilby - YOGA FOR STIVE SYKLISTER på Utflukt 2019. Iris Straume har tatt på seg den oppgaven med å guide dere gjennom noen avstressende øvelser som skal være godt for kroppen og gjøre oss klar for enda en lang dag på sykkelen. 

Yoga for stive syklister er gratis og vil foregå til følgende tider:

Torsdag 20. juni kl. 1630-1730

Fredag 21. juni kl. 1630-1730

Lørdag 22. juni kl. 1630-1730

  

Hvem er Iris?

Jeg er en yogalærer bosatt i Oslo. Daglig sykler jeg rundt i byen og holder yogatimer på studio og for bedrifter. Jeg begynte å praktisere yoga for elleve år siden, og de siste fire årene har jeg undervist. Først deltid, til jeg var klar til å pensjonere meg fra “rat racet”, og si opp jobben for å undervise på heltid.

Siden jeg var tenåring har jeg drevet med brettsport av ulike slag. Mest snowboard og kitesurfing. Jeg har kitet aktivt i flere år, og for meg funker kombinasjonen av adrenalinfylte aktiviteter med dype pust og jordende yoga helt perfekt. Det har lært meg å ikke alltid søke etter det neste eventyret eller “kicket”, men å finne glede og ro i det daglige.

Hvorfor sykler du?

Jeg sykler på en gammel og rusten DBS Spinova for å komme meg rundt til yogatimer. Da kan jeg kjenne vinden i ansiktet og slippe rattet i nedoverbakker for et lite adrenalinrush. Ellers sykler jeg sjelden terrengsykkel siden jeg driver mest med kiting, og ikke har plass i boden til mer sportsutstyr. De gangene jeg har lånt terrengsykkel har jeg blitt farlig gira, så jeg må passe på så jeg ikke blir hekta på enda en sport.

Nå gleder jeg meg veldig til å låne en skikkelig terrengsykkel på festivalen, og suse ned og opp i bakker. Så lenge det er litt fart og spenning involvert er jeg game!

Hva er bra med yoga?

Yoga er bra for alle! Mange kommer til yoga på grunn av stress og diverse fysiske vondter, men yoga er noe alle kan nyte av å praktisere daglig. Enten det er fysiske øvelser, pusteøvelser eller meditasjon.

 

Vi lever i en verden hvor ting går i en voldsom fart, vi løper rundt stressa og skal alltid frem til et eller annet mål. Når skal du stoppe opp? Det er for sent å stoppe opp når du dør. Yoga er veien til å leve i nuet, og gjennom å bruke pust og bevegelse blir du bedre kjent med hvordan det føles for kropp og sinn.

 

Mange får beskjed om å prøve yoga for ryggplager, angst, søvnproblemer osv. Det er alt vel og bra, og yoga hjelper helt klart for det. I bunn og grunn er det å lære seg å puste ordentlig og kjenne seg selv gjennom pust med bevegelse som letter på det meste av vondter og stress.

 

Hvorfor bør stive syklister gjøre litt yoga etter sykkelturen, eller generelt?

Fordi stive kropper er de som nyter best av yoga! Veien til å løse opp i noe, enten det er snakk om energiske eller fysiske blokkeringer, er så mye kortere om du er stiv. Og jeg kan love deg at med en gang du puster dypt i en stilling som presser på alle de riktige knappene, så kommer du til å kjenne en dyp velvære.

For meg selv og mange med meg er yoga skadeforebyggende. Du bruker kjernemuskulaturen, stabiliserer kroppen gjennom statiske stillinger, og løser opp i stive og spente muskler. Ofte sitter ikke problemet i én spesifikk muskel som må strekkes, men flere steder som fungerer sammen som en helhet. Dessuten er det digg, så du kan møte resten av festivalen smilende og fornøyd!

Du kan finne Iris på Instagram: @irisstraume eller nett: irisstraume.com