Gårdsøl er et øl av typen Saison, et lyst øl brygget på tradisjonelt belgisk vis.

– Gårdsølet til Oseberg er et fint, lettdrukket øl som passer godt om sommeren, og med ikke altfor høyt alkoholinnhold, og helheten var der. Det var tydelig balansert på smak, med en del toner mot vanilje og innslag av sitrus. Det hadde god lukt og fargen var veldig innafor det du forventer av et øl av typen saison, sier Anders Wassberg i Trysil Bryggeri.

Wassberg var en av tre dommere i panelet på årets konkurranse. Med seg hadde han redaktør i Terrengsykkel Kristoffer Kippernes og Vidar Odden fra Radisson Blu. De tre beskriver seg selv som godt over middels interesserte i øl, og godt over middels forbrukere av øl.

Les også: Test robuste grussykler med bukkestyre

Saken fortsetter under

Bø Gårdsøl - Foto Snorre Veggan 660x
Gårdsøl er et øl av typen Saison, et lyst øl brygget på tradisjonelt belgisk vis. Foto: Snorre Veggan

Gårdsøl er et øl av typen Saison, et lyst øl brygget på tradisjonelt belgisk vis. Foto: Snorre Veggan

Gårdsøl er et øl av typen Saison, et lyst øl brygget på tradisjonelt belgisk vis. Foto: Snorre Veggan

Får brygge neste års Utflukt-øl
I premie får Oseberg blant annet være med og brygge årets Utflukt-øl i 2018 på Trysil Bryggeri, basert på vinnerbrygget fra i år.

– Vi ser at Sasison er et velegnet brygg som type for denne typen festival. Nå får Oseberg jobbe fram den endelige oppskriften sammen med vår bryggermester, og han får være med å brygge ølet når det skal gjøres. Så skal det lanseres på Utflukt 2018 som det offisielle Utfluktølet, og det vil bli en limited edition, et øl som bare blir å få under Utflukt 2018.

Slik foregikk konkurransen
– Det eneste kravet vi stilte, var at de måtte levere minst to flasker av samme av sort, sier Wassberg.

– Ølsmaking er litt annerledes enn vinsmaking, der du spytter ut vinen etter at du har kjent på den. Med øl er du nødt til å svelge, for du er nødt til å få ølet langt bak i gommen for å få med deg alle smakene i ølet. Det stiller jo noen krav til oss som dommere også. Får du for mye øl og blir alkoholpåvirket, så mister du evnen til å dømme alle nyansene, forklarer Wassberg.

I løpet av fredagskvelden på Utflukt smakte panelet seg gjennom ni forskjellige øl fra fem ulike bryggere.

Ølet bedømmes etter tre hovedkriterier:

  • Hvordan det ser ut, slik som farge og hvordan det framtrer i glasset

  • Lukt

  • Smak

Les også: Test av elsykkel for sti

Alle disse vil variere avhengig av hva slags type øl det er snakk om. Er det meldt inn som en porter skal det representere det som forventes fra en porter, og tilsvarende for lyse øltyper, sier Wassberg, og forklarer at det til slutt handler om en helhetsvurdering.

– Lyse øltyper har for eksempel en tendens til å bli gråblasse i fargen, og da vil de få dårligere karakter selv om smak og lukt er bra, sier han, og legger til at generelt syns juryen det var bra nivå på årets deltakere.

– Det var bra nivå på årets deltakere og det virket ikke som dette var tilfeldige resultater, og det var bra spennvidde på typer. Det var noen som vi opplevde at ikke traff spesielt godt, noen var klart over middels, og den som vant hadde vi alle på topp. To av oss hadde den som nummer en, mens den siste hadde den som nummer to men ikke en klar toer, sier Wassberg, som håper å videreføre ølbryggerkonkurransen neste år.

Rent praktisk blir påmeldingsfristen omtrent en måned før Utflukt, da bryggerprosessen krever at ølet får stå tre til fire uker før det presenteres, litt avhengig av hva slags type øl som brygges. 

Startet med Trysil Bryggeri
De aller første literne med øl fra Trysil Bryggeri ble sluppet under årets Utflukt, og det var i prosessen med dette brygget at Utfluktsjef Tonje Sameien kom med idéen om et eget Utflukt-øl basert på en ølbrygger-konkurranse dukket opp, forteller Wassberg.

Helga før Utflukt var det nyåpning på Trysil Hotell i Innbygda, og der holder Trysil Bryggeri til. Årets Utflukt-øl er riktignok brygget hos St Halvard i Oslo, ettersom bryggeriet i Trysil ikke ville blitt ferdig i tide til stisykkelfestivalen om de skulle brygget det lokalt.

– Men ølet som ble sluppet på Utflukt er brygget på våre lokale råvarer og på vår oppskrift, sier han.

Saken fortsetter under

Ølbryggerkonkurranse - Snorre Veggan 660x
Vinneren får være med å brygge neste års offisielle Utflukt-øl. Foto: Snorre Veggan

Vinneren får være med å brygge neste års offisielle Utflukt-øl. Foto: Snorre Veggan

Vinneren får være med å brygge neste års offisielle Utflukt-øl. Foto: Snorre Veggan

Tradisjon og utvikling
Mottakelsen blant festivaldeltakerne tyder på at denne typen eventer fenger.

– Kombinasjonen stisykling og gastronomiske opplevelser viser seg å være viktigere og viktigere for mange. Det er veldig interessant å se utviklingen i interesser hos stisyklisten, og dette er noe vi ønsker å teste og få fram på Utflukt, sier Sameien, som håper ølkonkurransen vil bli en tradisjon på Utflukt.

Hun er også spent på hvilken retning festivalen vil utvikle seg videre, og setter stor pris på engasjementet rundt Utflukt både blant deltakerne og i Trysil.

– Det blir veldig spennende å se hva vi er og hvor vi er om fem år. Det er mange som bryr seg om Utflukt, og som ønsker å være med på å utvikle festivalen. Trysil har vært med på å løfte festivalen og det skorter ikke på entusiasme og god gammeldags arbeidsvilje; en festival vil sjelden overleve uten engasjement og guts, sier Sameien.

Trysil Bike Arena har store utbyggingsplaner de neste par årene, og allerede til Utflukt 2018 vil det stå klart vesentlig flere løyper av alle fargekoder, både heisbaserte og tråkkebaserte. Flere detaljer slippes i løpet av høsten, så følg med!

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen.

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel: