Mer film, mer show og mer for ungdommen

Slik blir Utflukt 2018

Av Ingeborg Scheve

– Utflukt er en stisykkelfestival, så selvsagt er det syklingen som skal være i fokus, sier festivalsjef Tonje Sameien.

I forkant av årets festival åpner Trysil Bike Arena flere kilometer ny sti, både maskinbygget og naturlig, og tilbyr fra i år også flere utgangspunkter for stiturer i fjellet.

Les også: Ny sykkelpark og flere stier i Trysil https://www.terrengsykkel.no/Telex/Ny-sykkelpark-og-flere-stier-i-Trysil

– Det blir spennende å se hva deltakerne synes om de nye stiene som er laget i Trysil til denne sesongen. I forbindelse med Utflukt vet vi at det er mange som reiser til Trysil torsdag og fredag ettermiddag og gjerne vil sykle så fort de har kommet fram. Derfor har vi nå ordnet det slik – sammen med Destinasjon Trysil, slik at heisen er åpen helt til klokken 20.00 både torsdag og fredag, slik at flest mulig skal kunne få utnyttet dagen, sier hun.

Sameien er stolt av å presentere årets program, der stisykling står i fokus på flere plan i fire dager til ende.

.

Kjøp festivalpass til Utflukt her!

.

Mer film
Nytt i år er økt fokus på film.

– Vi har prøvd å legge til mer film på programmet i år. Vi ser at film er populært blant folk, og derfor har vi valgt å legge inn mer av det i år, sier Sameien og trekker fram to høydepunkter.

Det ene er Norgespremiere på filmen The Moment, som er en dokumentar om opprinnelsen og utviklingen til utforsykling i British Colombia, fra starten for flere tiår siden og fram til i dag. Denne visningen kjører vi sammen med Rocky Mountain, lørdag kveld.

Den andre filmen er laget av en skotsk stisyklist som har som formål å samle inn penger til forskning på ME*. Denne visningen holder vi på torsdag.

I år blir det derimot ingen store konserter med kjente band.

– Vi ser at det er så god stemning på Utflukt at vi ikke har behov for å sette opp slike produksjoner for å få opp stemningen eller trekke deltakere. Vi velger derfor heller å bruke ressursene på andre programposter, og ikke minst legge til rette for masse sykling, sier Sameien.

I den sammenheng trekker hun fram festivalens sponsorpool. Aktører i bransjen stiller også i år med sykler og demoutstyr i alle kategorier og prisklasser.

– Utflukt er en vanvittig mulighet til å teste sykler og utstyr. Her burde det være noe for en hver smak, sier Sameien.

.

Faglig påfyll
Utflukt åpner, som festivalen har gjort de siste fire åra, med faglig påfyll. Fagdagen arrangeres av Innovasjon Norge i samarbeid med interesseorganisasjonene, reiselivsaktører og destinasjonsutviklere, og setter aktuelle temaer innen bærekraft, destinasjonsutvikling og reiseliv på dagsorden.

.

Turer og kurs

Først og fremst blir det kurs, turer og aktiviteter for festivaldeltakerne, både nye tilbud og klassiske favoritter. Av årets nyheter trekker Sameien fram endurospesialisten Espen Bergli-Johnsen, som skal holde kurs i nedoversykling.

– Vi er veldig glad for at Espen med sitt fokus på enduro og konkurranser på øverste nivå i Enduro World Series tar seg tid til å komme hit og har lyst til å holde kurs her, sier Sameien.

Andre nyheter er Emil Carlson, også han en garvet endurosyklist, som skal snakke om det mentale rundt frykt og mestring. Det gjør han i et format der Carlson har en samtale med en annen syklist der de diskuterer hvordan man kan takle å komme til et punkt der det stopper opp fordi stien er blitt for vanskelig. Carlson kommer også til å holde en workshop for deltakerne.

– Carlson leder en prat rundt det å mestre frykt i sykkelsammenheng. Hvordan skal man balansere det å lytte til kroppens signaler og det å pushe seg sjøl til å tørre mer og bli flinkere, sier Sameien.

- I tillegg har vi også med oss mange andre dyktige instruktører og kjentmenn som gjør en kjempebra innsats for å gi deltakerne gode sykkelopplevelser, legger Sameien til. Kabalen for turer og kurs legges nå og vi håper å få ut påmeldingen til festivalens turer og kurs i starten av juni. Deltakerne vil i alle fall få informasjon i god tid i forveien før påmeldingen åpner!

.

.

Sosialt
Videre blir det som vanlig en rekke sosiale og kulturelle tilbud.

Fredag kveld er det duket for ølsmaking, samt at ølbryggerkonkurransen - der hovedpremien er at vinnerbrygget blir neste års festivaløl, videreføres i år. Konkurransen ble arrangert for første gang i fjor, og sist uke ble årets festivaløl brygget.

– Da kom vinneren av fjorårets konkurranse til Trysil Bryggeri og fikk lage årets festivaløl basert på sin oppskrift i samarbeid med Trysil Bryggeri, forteller Sameien.

Hun minner om at påmeldingen til ølbryggerkonkurransen er åpen nesten helt fram til Utflukt.

.

.

Les også: Oseberg vant ølbryggerkonkurransen  https://utflukt.terrengsykkel.no/Nyheter/Oseberg-vant-oelbryggerkonkurransen/Oseberg-vant-oelbryggekonkurransen

På fredag kveld blir det også musikkbingo for første gang i Utflukt-sammenheng. Det er Sameien spent på, og festivalsjefen sjøl gleder seg til innslaget.

Videre er stand-up tilbake etter et års pause, også den vil finne sted på fredag kveld.

– Vi ser at standup er et format som passer godt på Utflukt, og mange savnet det i fjor.

I år kommer også Eirik Ulltang med sitt show og har oppvisning på festivalplassen utenfor Radisson på lørdag ettermiddag. Ulltang skal også holde workshop for både yngre og voksne i to omganger, så de som vil prøve seg på bunnyhopp og wheelies har alle muligheter til å lære av bransjens beste.

Tradisjonen tro, blir det selvsagt stor afterbike hos Sweet, som åpner sine lokaler nede i sentrum for alle Utflukts deltakere. Her blir det sjansen til å mingle og treffe andre syklister, samt å sikre seg noen godbiter fra Sweets kolleksjon, og nyte både vått og tørt.

– Vi er veldig glad for at våre sponsorer er så ivrige til å bidra og være med på å skape god stemning og mye aktivitet på Utflukt. Det betyr utrolig mye for hele festivalen, sier Sameien.

Lørdag kveld blir det klassisk nerdequiz og norgespremiere. Se hele programmet for Utflukt her.

.

Sist opppdatert: 16.05.2018 12:44